حجتالاسلام والمسلمین نجف لکزایی در گفتوگو با خبرگزاری حوزه، با اشاره به بروز برخی بد اخلاقی های سیاسی در جامعه، توجه به اخلاق در عرصه سیاست را مهم و ضروری دانسته و گفت: برای این که بتوانیم شاهد شکوفایی اخلاق در همه سطوح و در عرصههای مختلف به ویژه در عرصه سیاست و رسانه باشیم، باید نسبت به زیرساختهای اخلاقی جامعه بازنگری داشته باشیم وآنها را اصلاح و تکمیل کنیم.
رئیس پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی با بیان این که در جامعه ما نسبت به معارف اخلاقی غربت وجوددارد، افزود: هنوز علم اخلاق در دانشگاههای ما از جایگاه رسمی برخوردار نیست و متون درجه یک اخلاقی ما در دستگاههای فرهنگی بررسی و تبیین نشده است؛ زمانی که رشته اخلاق در دانشگاهها احیا شود، نیروهای لازم برای گفتوگو در متون اخلاقی تربیت میشود و میتوان شاهد نتایخ ارزشمندی در این عرصه بود.
وی با اشاره به برخی متون اخلاقی مهم که بسیاری نسبت به آن بیاطلاع هستند، گفت: حدیث جنود عقل و جهل که شاخصهای اخلاق اسلامی را در فضائل و رذائل در حدود 150 شاخص معرفی کرده است و امام خمینی(ره) نیز برای بخشی از این حدیث شرح نوشتهاند، جامعه ما نسبت به آن بیگانه است.
حجتالاسلام والمسلمین لکزایی با بیان این که دعای مکارمالاخلاق نیز از جمله متون مهم واصلی در عرصه اخلاق است، گفت: رسانه هاباید موجی از توجه به این ادعیه، به صورت عام را ایجاد کند؛ البته به صورت خاص نیز صحیفه سجادیه؛ خطبه متقین امام علی(ع)، رساله حقوق امام سجاد(ع) و.... جایگاه ارزشمندی دارند.
*پیشنهاد تدوین نقشه اخلاقی کشور
وی درباره نقش شورای انقلاب فرهنگی در اصلاح زیرساختها، خاطرنشان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی میتواندبا کمک حوزه های علمیه در این عرصه پیشگام شده و در کنار ارائه نقشه علمی، به ارائه نقشه اخلاق و ایمان نیز اقدام کند.
معاون فرهنگی مجمع جهانی اهلبیت(علیهمالسلام) افزود: با توجه به این جایگاه، درباره انبیای الهی(علیهمالسلام) میخوانیم که آنها آمدند تا «یزکیهم و یعلمهمالکتاب و الحکمه» باشند؛ یعنی هم انگیزهها و هم اندیشهها را اصلاح کنند. حال با توجه به این که ارائه نقشه علم بخشی از نقشه اندیشه است، باید به نقشه اخلاق وایمان هم حساس باشیم.
وی با اشاره به رسالت سنگین حوزههای علمیه در این عرصه گفت: باید به تمامی عرصههای دین شامل فقه، اخلاق، اعتقادات و... توجه داشته باشیم و در این میان، حوزهها نیز نسبت به مسئله اعتقادات میتوانند نقش زیادی داشته باشند.
حجتالاسلام والمسلمین لکزایی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی لازم است که زیرساختهای مسائل اخلاقی را بازنگری کرده و از غربت در آوردیم و الگوهای اخلاقی در عرصههای مختلف سیاسی، رسانهای، اقتصادی، فرهنگی و... را طراحی و ارائه کنیم و با فرهنگسازی، انتظار شکوفایی اخلاقی جامعه را داشته باشیم.
*اخلاق را فراموش نکنیم
وی اضافه کرد: البته این کار، به معنای این نیست که در حال حاضر اخلاق را فراموش کنیم، بلکه باید در ضمن این که هر کدام از نخبگان ما سعی میکنند خودشان مظهر اخلاق باشند، نسبت به گسترش اخلاق و اصلاح زیرساختها نیز تلاش کامل را داشته باشند تا روزی برسد که در همه حوزهها، دارای نقشهها و طرحهای اخلاقی مشخص و منسجمی باشیم.
رئیس پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی در پایان با بیان این که در چنین جامعهای، بسیاری از مشکلات اجتماعی برطرف میشود، افزود: زمانی که فرد، به لحاظ اخلاقی شکوفا شد، خود او ضمانت اجرای مسائل اخلاقی میشود. در غیر این صورت، بسیاری از مسائل، از جمله حجاب، برای او حالت دستوری فقهی و قانونی پیدا میکند.